2015. február 14., szombat

8 tuti módszer, hogy tönkretedd a gyereked érzelmileg:

Aggódsz a gyermeked érzelmi biztonsága miatt? Többé nincs miért aggódni.

Következzen 8 tanács, amelyek segítségével szinte garantált, hogy a gyermeked érzelmileg sérül, feszült családi kapcsolatai, alá-fölérendelt viszonyai lesznek, alacsony önértékeléssel és krónikus érzelmi problémákkal fog küzdeni egész élete során.
A kép a psychcentral.com oldalról származik
 A recept a következő:

1. Felejtesd el vele az érzelmi kifejezéstárakat

Ha gyermeked haragot, szomorúságot, vagy félelmet mutatna, legyél biztos benne, hogy gúnyt űzöl belőle. Mond neki hogy helytelen így éreznie és egyátlalán ne törődj mit él meg valójában. Ne mutasd ki a szereteted amikor elmondja hogy érez valamivel kapcsolatban, különösen, ha azok érzékeny témát érintenek.
Egy másik hatékony módja, hogy beléfojtsd érzelmeit, ha azonnal rálicitálsz arra amit megél: te még csalódottabb vagy mint ő. Máris nem a saját magával fog foglalkozni, hanem te leszel a figyelem középpontjában és más dolga sem lesz, mint téged vígasztalni.

2. Állíts fel következetlen szabályokat

Sose beszélj világosan azzal kapcsolatban, hogy mit vársz el a gyerekedtől. Had találgasson mik is a szabályok - amiket azonban változtass folyamatosan. Légy spontán és kiszámíthatatlan a következmények és büntetések tekintetében.

Ha a gyermeked nem alkalmazkodik minden szeszélyedhez, mondd (és közben vágj kellőképpen  gondterhelt képet): "Mostanra már tudnod kéne mit várok tőled... Soha többet ne hagyj cserben!!"

3. Kérd meg a gyermeked, hogy oldja meg a Te problémádat!

Oszd meg vele minden félelmed, aggodalmad, kapcsolati problémáidat napi szinten. Kérd ki a tanácsát és mutasd tanácstalanságodat, hogy a saját, felnőtt - munkával, anyagiakkal, kapcsolataiddal, szexuális életeddel kapcsolatos - problémáidat megoldhassa.
Mindig játszd el, mint ha képtelen lennél gondoskodni magadról és megoldani az életedet. Így nem kell a saját érzelmeivel törődnie, ott vannak helyette a tiéid.

4. Húzd le szülőtársad a gyerek előtt

Soha ne mutasd ki a szereteted a partnered iránt a gyerek előtt, viszont kritizáld rendszeresen. A hűvös, visszautasító, játszmázó és hisztériázó viselkedéseket váltogatva jó hatást érhetsz el. Időről időre fenyegesd válással a gyerek füle hallatára, így gyermeked stabil: aggodalommal teli légkörben élhet állandóan.
Ha már el is váltatok, remek, maradj továbbra is hűvös, távolságtartó, megkeseredett, dühös és hibáztasd az exedet életed hátralévő részében. Időről időre emlékeztesd a gyermeked, hogy tulajdonképp miatta váltatok el.

5. Büntesd az önállóságot és az önkifejezés minden formáját

Mindegy, hogy gyermeked 2, 12 vagy 18 éves, a hisztérikus sírás és a teljes érdektelenség között választott tetszőlegesen szélsőséges viselkedéssel jutalmazd, ha tőled különböző vágyai, érzései vagy gondolatai vannak.
Ha bármi jelét mutatja, hogy szeretne új dolgokat felfedezni, új emberekkel találkozni, vagy bármi tőled eltérőt gondol vagy érez, válaszolj drámai hangsúllyal: "HOGY TEHETTED EZT VELEM??"

6. Értékeld magad a gyermeked teljesítménye alapján

Önértékelésed tedd függővé gyermeked megjelenésétől, viselkedésétől, tanulmányi eredményeitől és hogy mennyi barátja van. Emlékeztesd gyakran, hogy bármi amit tesz hatással van a te megítélésedre, mint szülőre és minden elkövetett hibája téged automatikusan szörnyű szülővé tesznek. Helyezd extra nyomás alá, hogy bármi amibe belefog, csak maximális teljesítménnyel elfogadható.
Szeretetmegvonással büntesd, ha nem nyeri meg a helyi szépségversenyt és ha nem választják diákelnöknek és ha bármikor 4.0 alá esne az átlaga.

7. Légy gyermeked kapcsolatainak középpontja
 
Gyermeked minden mozdulatát irányítsd kapcsolataiban. Ha bajba kerül az iskolában, azonnal rohanj a tanárhoz és intézkedj, hogy a gyermekedet vegyék le a napirendről, ne foglalkozzanak már vele annyit... Ahogy növekszik, mássz bele minden baráti és szerelmi kapcsolatába, és légy te a döntőbíró a veszekedések során.
Ha egynél több gyereked van,  zúzd szét a testvérek közti kapcsolatot az örökös összehasonlítgatásokkal: "miért nem vagy olyan inkább, mint ___?"

8. Várd el a gyerekedtől, hogy beváltsa a te meg nem valósult álmaid

Erőltesd, hogy gyereked csinálja azokat a dolgokat amiket gyerekként vagy tiniként nem volt lehetőséged megtenni, de vágytál rá. Ha mindig hivatásos táncos szerettél voln lenni, erőltesd, hogy naponta vegyen táncórákat 2 éves korától. Ha bármikor abba szeretné hagyni, sírj hisztérikusan és legalább egy hétig ne szólj hozzá.
Ha mindig arról álmodtál, hogy profi futballista leszel, erőltesd a fiadat, hogy mindenhova focilabdával menjen és fenyegesd meg hogy örökbeadod ha nem lesz csatár a következő évben is. Tudasd vele, ha nem nyer sport ösztöndíjat, csalódott és depressziós leszel életed hátralévő részében. 

Ha ezen a bejegyzésen most nem mosolyogtál egy jót, inkább érzékenyen érintett, fontolóra kellene venned, hogy segítséget kérj egy pszichoterapeutától az érzelmeid, a szülői feladataid tisztázásában vagy hogy a saját gyerekkorod sérüléseit feldolgozd.

 Az eredeti cikk a psychcentral.com oldalon található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése