2013. január 13., vasárnap

Indiai párolt lencse

Az élet úgy hozta, hogy - majd elválik mennyi időre - de tej és gluténmentes diétát kell tartanunk... így időről időre írok majd nektek olyan recepteket - amiket mi is eszünk - melyek mindkét kritériumnak megfelelnek.

Jöjjön a mai ebédünk: indiai párolt lencse.

Késztíhetjük sárga, zöld, vagy vörös lencséből is, a vörös lencse kivételével 1 órát áztatni kell főzés előtt, a vörös lencsét elegendő alaposan megmosni.

4 főre szükséges hozzávalók:
20dkg száraz lencse
1 teáskanál kurkuma
só, növényi olaj
1 púpozott teáskanál római kömény
2 fej finomra vágott lilahagyma
1 evőkanál vegyes gyömbéres-fokhagymás püré (1 rész fokhagymát, 1 rész gyömbérrel összekeverünk, majd turmixgépben pürésítjük).
1 evőkanál őrölt piros csilipaprika (gyerekeknek készített változatából elhagyandó.. :) )
3 finomra vágott paradicsom
a díszítéshez korianderlevél

Elkészítése:

Öntsünk a lencsére annyi vizet, amennyi éppen ellepi, sózzuk meg, szórjuk bele a kurkumát és főzzük, míg a vízet el nem fövé és a lencse közepesen meg nem puhul (még nincsen egészen készen).

Serpenyőben forró olajon pirítsuk meg a római köményt, amíg pattogni nem kezd, ekkor tegyük bele a hagymát és süssük aranybarnára.

Adjuk hozzá a gyömbéres-fokhagymás pürét (és az őrölt paprikát - felnőtteknek utólag is ízesíthető a chilivel, semmit nem ront rajta.. ;) ), majd pirítsuk 2-3 percig, folyton kevergetve, mert könnyen odakap. Adjuk hozzá a finomra vágott paradicsomot és főzzük 15-20 percig, vagy addig, amíg darabos pép nem lesz. Ha szükségesnek érezzük, pici vizet lehet hozzáadni.

Adjuk hozzá a félig főtt lencsét és kis lángon főzzük puhára.

Finom egytálétel, adhatunk mellé gluténmentes kenyeret.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése