2012. november 30., péntek

Apró manócskák

Régi ígéretem teljesítem most.
Ígértem, hogy felteszem az ovinkban Márton-napra készített manóknak a szabásmintáját:

húztam halasztottam, mert a scannerünk el volt nagyon téve.. de most előkapartam. Persze nem akart működni, de pár pofon helyrerakta.. :))

Szabásmintát még sosem készítettem számítógépen, a műszaki segítségem pedig szintén nagyon sokat dolgozik mostanában, a reggeli kávénál futunk csak össze..:) Így elnézést, nem túl profi, de talán a lényeg látszik... ;) (a helyes méretért a képet töltsétek le, majd katt a 100%-ra) remélem jó lesz... letölthető pdf-et nem tudom hogy tudok ide feltölteni, ha valaki tudja, kérem ossza meg velem!!

Elkészíteni pedig így tudjátok:

Anyagszükséglet:

kis darab (kb. 30x10 cm) gyapjúfilc,
kb. 6x6 cm testanyag (ennek hiányában egy régi póló/vastagabb harisnya/kiszuperált zokni is megteszi, vagy kérni kell ismerőstől egy ekkorka darabot.. ;) ) (vaaaagy arra még rá tudtok venni, hogy csak a manóhoz való dolgokat elküldjem postán szabásmintával együtt.. kalkulálok rá valamilyen árat.. ;) )
némi gyapjú a töméshez + amennyiben szeretnél neki hajat-szakállat (nem kötelező ;) ), akkor színes gyapjúdarabka.
hímzőcérna,
türelem,
1 szabad óra.


...és akkor a készítés menete:
miután kiszabjuk az alkatrészeket, a manótest "elejét" tetszés szerint dekoráljuk (más színű filccel, hímzéssel, gyöngyökkel (a gyermek életkorának megfelelően..!!).
Elkészítjük a fejecskét. Gyúrunk gyapjúból egy kb. 1cm magas kis golyót, beborítjuk a testanyaggal, majd a nyakánál szorosan elkötjük egy testszínű hímzőcérnával. a felesleges anyagot levágjuk, egy picike, fél-max1 centis kis csonkot hagyunk alul.. ;)
körbevarrjuk a manótest elejét és hátulját apró pelenkaöltéssel a nyakától kezdve körben, de nem varrjuk végig, a nyaka előtt hagyunk egy kis (kb. 1cm-es) rést (a tű, cérna maradhat, máris dolgozunk vele tovább...). Kitömjük szépen az apró kis testet gyapjúval, majd helyére illesztjük a fejecskét és befejezzük a test összevarrását. Apró, rejtett öltésekkel a fejecskét rögzítjük a testhez. Ha szeretnénk a manónknak szemet, ez a legjobb alkalom. A fejecske hátuljáról tűzűnk át az arc oldalára, egy aprócska szemet hímzűnk, majd szintén a fejecske hátulja felé vezetjük vissza a cérnát, elvarrjuk.
A sapka oldalait összevarrjuk szintén pelenkaöltéssel, egy kis kúpot kapunk. Ezt a manó fejébe csapjuk :) és szintén ráerősítjük apró rejtett öltésekkel.
Most kaphat hajat-szakállat, egy kis színes gyapjúcsíkot tépünk és nemezelőtűvel a sapka alá szúrkáljuk a széleit, ezzel rögzítve is a gyapjút.

Készen is van, költözhet a mikulászsákba/adventi naptárba.. ;)

Maradék időnkben igyunk egy finom teát, dőljünk hátra és olvassunk egy könyvet! ;)

Megköszönöm ha a leírás alapján készült manókról küldtök képeket! ;)

2 megjegyzés: