2011. március 28., hétfő

Így készül: cimkepárna

Biztosan más is leírta már, hogy hogyan készül a cimkepárna, akár külföldi blogger, akár magyar, de mivel megígértem nektek, ezért én is közkinccsé teszem - főleg hogy a jövőben már csak rendelésre szeretnék cimkepárnát készíteni, "csak úgy" egyre kevésbé. Kb. 50 darabon vagyok túl, elég volt. :) Igaz, hogy egynél nem lehet megállni, mert megszereti az ember ezt is, de most szeretnék egy kis pihenőt tartani - az elkészítése viszont annyira egyszerű, hogy egy tökéletesen amatőr varró is könnyedén boldogul vele, így senkinek nem kell cimkepárna nélkül maradnia, akinek van varrógépe (kézi varrással én nem javasolnám, nem lehet olyan stabilan rögzíteni a cimkéket, anélkül, hogy meg ne sérülnének).

Alapanyagok: én mindenképpen csak pamutot javasolnék, mivel ezzel érintkezik a baba arca.. így lehetőleg flanel, pamutvászon, frottír kombinációkkal kísérletezzünk. Van, aki polárból is csinálja, én ezt nem javaslom.
A pamutot viszont érdemes beavatni, hogy a kész méret ne legyen kisebb (és  alaktalanabb :) ), mint a tervezett..

Cimkéknek minél többfélét szoktam válogatni, szövöttet, rip-szalagot, szatén szalagot, bársony szalagot, esetleg sk varrt ferdepántot szembefordítok és mindkét oldalát levarrom. A cimkékkel szembeni követelmény, hogy azok színtartóak legyenek és ne szöszöljenek (bársony szalagból van olyan, amit ha megkapargattok, csak úgy hullik belőle a "szösz", a jobb minőségű nem ilyen). A színtartósságot jó forró vízzel ellenőrizhetitek. Ha beáztatjátok és engedi a színét, a babának se adjátok oda.. Ha hobbiboltban vesszük a szalagot, nagyon figyeljünk rá oda, nehogy fémszál legyen a szalag szélében, ez ugyanis - azon felül, hogy merevíti a szalagot ami így nem épp pihepuha (de vannak nagyon vékony fémszállal merevített szalagok, amiben alig lehet észrevenni, hogy van benne...), a fémszál ui. kibukkanhat a szalagból egy idő után a sok rágcsától... nem szeretnénk ezt sem a baba szájában látni.

A szaténszalag könnyen fut, ennek megakadályozására vagy cikk-cakk ollóval vágom le a végeit,vagy ha ez nincs, akkor hosszában kettéhajtom és a végét 45 fokos szögben vágom le, így utánoztuk is a cikk-cakk ollót.


1. a kiválasztott anyagokat tegyük egymásra színt a színnel és szabjunk ki két egyenlő alakzatot (én az egyszerűség kedvéért a négyzetet választottam, de lehet ez egy kör - napocska - egy süni - a szalagok a tüskék, egy kakas - a szalagok a farktollak stb., a lehetőségek száma végtelen. ) Itt most egyszerű négyzet alakzatot mutatok be.


2. a pamutvászon színoldalán(!) jelöljük be gombostűkkel, hogy hova kerüljenek a cimkék - főleg akkor fontos ez, ha a szimmetriára, egyenletes elrendezésre törekszünk, ha az avantgarde kerül ahová kerül elrendezésre esküszünk, akkor ez kihagyható. :)

3. 0,5 mm-es varrásszélességgel varrjuk fel a pamutvászon színoldalára a cimkéket úgy, hogy a cimkék vágott széle a leendő párna szélén legyen (ill. jobb ha egy kicsit túllóg, biztos ami biztos), a hajtott fele pedig a párna közepe felé nézzenek. Nekem a 10 cm-es hosszúságra vágott cimkék tetszenek ,de természetesen lehet rövidebb-hosszabb (ugye ez felvarrva kb. 4 cm-es "lógóka" lesz, mert kettéhajtjuk, majd lejön belőle a varrásszélesség)


Az öltéssűrűség közepes legyen, ha túl nagy az öltéshossz, esetleg a kisebb cimkéket nem tartja meg, ha pedig túl apró öltéssel varrunk, a szatén cimkéket egyszerűen perforáljuk.

Ezután színt színnel összefektetjük a cimkepárna két felét, belül vannak ugye a cimkék. Kis rést hagyva a kifordításnak, körülvarrjuk a párnát, talpszélesen, ismét közepes öltéssűrűséggel (10/40, ha ez mond valakinek valamit.. ;) )

A párnát kifordítjuk a nyíláson és a nyílás lezárására, valamint a varrás erősítésére még egyszer körbetűzzük a párnát 0,1-0,2 mm keskenyen - itt már használhatunk nagy öltést, díszítő öltéseket - tetszés szerint.


KÉSZ ! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése